تقویت زانو
یکی از مهمترین اعضای بدن که همه ما سر پا ایستادن و حرکت کردن خود را مدیون آن هستیم، زانوها می باشند. اگر این بخش مهم بدن به هر دلیلی آسیب ببیند، مشکلات زیادی برای ما به وجود خواهد آمد. پس بهتر است که به مراقبت و تقویت آن توجه ویژه ای کنیم. حتما این سوال در ذهن شما ایجاد شده است که چگونه می توان زانو را تقویت کرد؟ راه های کاربردی و مختلفی برای تقویت زانو وجود دارند که رعایت و انجام آنها از بروز مشکلات و بیماری ها در این ناحیه از بدن جلوگیری خواهد کرد. همچنین باعث بهبود و درمان زانوهای آسیب دیده می گردند. اگر شما هم به فکر قوی شدن عضلات زانوی خود و سلامتی این عضو مهم بدن هستید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
چرا باید زانو را تقویت کرد؟
تقویت زانو هم برای افرادی که سالم هستند و هم برای بیمارانی که درگیر مشکلات زانو شده اند، حائز اهمیت است. افرادی که سالم هستند، می توانند با انجام اقداماتی که باعث قوی شدن عضلات زانو می شوند، از بروز بیماری ها و مشکلاتی که در این قسمت بدن به وجود می آید جلوگیری کنند. اما افرادی که به دلایلی مانند سبک نامناسب زندگی، فشار آوردن بیش از حد به زانوها، تحرک کم، افزایش سن، مصرف سیگار و الکل، حادثه و کمبود مواد مغذی به بیماری ها و مشکلات زانو از جمله تق تق زانو دچار شده اند نیز، می توانند با انجام راه هایی که برای تقویت زانو وجود دارد، وضعیت خود را بهبود بخشیده و درمان شوند.
در صورتی که زانو ضعیف باشد، انجام بسیاری از امور عادی روزانه مانند نشستن، برخاستن، خم شدن و راه رفتن نیز مشکل خواهد شد و درد زیادی در این ناحیه احساس می شود. در واقع زانوها از کل بدن و عضلات پشتیبانی می کنند و سلامت و تقویت آنها اهمیت زیادی دارد.
با وجود اینکه درد و مشکلات زانو محدود به سن خاصی نیست، اما معمولا با افزایش سن احتمال بروز مشکلات و بیماری هایی که به این ناحیه مربوط می شود بیشتر خواهد شد. بنابراین بهتر است که هر چه سریع تر اقداماتی را که باعث تقویت زانو می شود، انجام داد.
معرفی مؤثرترین روش های تقویت زانو
راهکارهای مختلفی برای قوی شدن عضلات زانو وجود دارد که انجام آنها سبب نجات شما از مشکلات و بیماری های آن می شود. در ادامه به معرفی موثرترین این روش ها می پردازیم.
ماساژ زانو
یکی از راهکارهای مفیدی که به تقویت عضلات زانو و رفع ضعف آنها کمک می کند، ماساژ درمانی است. هنگامی که زانوها ماساژ داده می شوند، گردش خون بهبود یافته و مواد مغذی حیاتی و مهم به عضلات رسیده و در نتیجه باعث تقویت زانو می گردد. ماساژ زانو را می توان یا با دست انجام داد یا از دستگاه ماساژور استفاده کرد.
برای ماساژ اصولی و صحیح زانوها بهتر است که ابتدا سطح زانو را به کرم، روغن نارگیل و یا زیتون آغشته کرد. سپس این ناحیه را به مدت 10 تا 15 دقیقه در جهت حرکت عقربه های ساعت یا خلاف آن ماساژ داد. این کار را روزانه 2 بار تکرار نمود.
انجام تمرینات ورزشی تقویت زانو
ورزش کردن برای تقویت عضلات قسمت های مختلف بدن از جمله زانو، بسیار مؤثر است. بنابراین انجام روزانه و مرتب تمرینات به داشتن زانوهایی سالم کمک خواهد کرد. البته تمرینات خاصی مختص زانو هستند که انجام صحیح و اصولی آنها برای دریافت نتیجه مطلوب اهمیت دارد. بهتر است که ورزش های زانو را حداقل 4 روز در هفته و هر بار به مدت 30 دقیقه انجام دهید. برای آشنایی با بهترین حرکات ورزشی جهت تقویت زانو و نحوه
انجام صحیح آنها، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
تقویت زانو با شنا کردن
مورد دیگری که به قوی شدن عضلات زانو کمک می کند، شنا کردن است. این تمرین ایروبیک، علاوه بر تاثیری که بر مفاصل زانو دارد، باعث کاهش درد آن نیز خواهد شد. همچنین شنا کردن به بهبود مشکلاتی مانند خشکی زانو کمک می کند. برای دریافت بهترین نتیجه از شنا با هدف تقویت زانو، بهتر است که 5 روز در هفته و هر جلسه 30 دقیقه را به انجام آن اختصاص دهید. شنای کرال پشت، کرال سینه و پروانه، بهترین نوع شنا برای تقویت مفصل زانو هستند. بهتر است که از انجام شنایی مانند قورباغه که فشار زیادی به مفاصل وارد می کنند، اجتناب نمایید.
متناسب نگه داشتن وزن بدن
یکی از معضلات و مشکلاتی که چاقی و اضافه وزن دارد، وارد شدن فشار زیاد به مفاصل زانو است. احتمال ضعیف شدن زانوی افرادی که اضافه وزن زیادی دارند، بیشتر است. بنابراین برای تقویت زانو و جلوگیری از آسیب در این ناحیه باید وزنی متناسب با قد خود داشته باشید. در صورت اضافه وزن نیز، با ورزش و رژیم غذایی به وزن مناسب برسید.
تغذیه مناسب
برخی از مواد غذایی خاصیت ضد التهابی دارند که برای تقویت زانوی خود می توانید مصرف آنها را در برنامه غذایی خود قرار دهید. برای مثال موادی مانند زرد چوبه، ماهی سالمون، گردو، دانه کتان، اسفناج، زنجبیل، آووکادو، روغن زیتون، سیب زمینی شیرین و بلوبری با خاصیت ضد التهابی خود مانع از بروز مشکلاتی مانند ضعف زانوها می شوند.
از طرف دیگر لازم است که مصرف مواد غذایی را که سبب ایجاد التهاب و تورم در زانو می شوند، محدود کرد که از جمله می توان به نوشابه های گاز دار، برنج و آرد سفید و مواد غذایی شیرین اشاره کرد.
مصرف مواد معدنی تقویت کننده عضلات زانو
برخی از مواد معدنی تاثیر بسزایی بر قوی شدن عضلات زانو دارند که نباید از آنها غافل شد و مصرف مواد غذایی را که حاوی این مواد معدنی هستند، در اولویت قرار دارد. منیزیم و کلسیم دو مورد از مهمترین مواد موثر برای تقویت زانو به شمار می روند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
منیزیم:
افراد زیادی به بیماری هایی مانند آرتریت و آرتروز زانو مبتلا شده و زانوهای آنها ضعیف می شود، اما با مصرف منیزیم می توان به اين مشکلات خاتمه داد. برای مثال نمک فرنگی یکی از مواد سرشار از منیزیم بوده و استفاده از آن منجر به داشتن زانوهایی سالم خواهد شد. نمک فرنگی اصل درد و التهاب زانو را کاهش داده و سبب عملکرد صحیح عضله و مفصل زانو می شود. بنابراین اگر به فکر تقویت زانوی خود هستید، بهتر است که مقداری نمک فرنگی اصل را در نصف فنجان آب گرم مخلوط کنید و آن را با لیف به قسمت های مختلف زانوی خود بمالید و بعد از 20 تا 30 دقیقه با آب ولرم شستشو دهید.
کلسیم:
حتما شنیده اید که کمبود کلسیم باعث بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان می شود، اما این تنها یکی از معضلات کاهش کلسیم در بدن بوده و ضعف مفاصل و استخوان ها نیز جزء معایب دیگر آن محسوب می شود. در واقع کلسیم ماده ای ضروری است که سلامت استخوان ها را تضمین می کند. بنابراین بهتر است مصرف مواد مغذی حاوی کلسیم از جمله لبنیات، سبزیجاتی که برگ تیره دارند، ماهی ساردین، بادام، آب پرتقال و شیر بادام را فراموش نکنید. همچنین می توان از مکمل های حاوی کلسیم نیز با دستور پزشک استفاده کرد.