آسیب های زانو

آسیب های زانو

آسیب های زانو

بزرگ ترین مفصلی که بدن را به ساق پا وصل می کند، مفصل زانو است. شکل ساختاری زانو تا حدی ناپایدار است، ولی با این حال وزن کل بدن را تحمل می کند. در زمان دویدن و راه رفتن، وزن بیشتری به زانو وارد می شود و شاید به همین علت است که آسیب های زانو یکی از رایج ترین مشکلات در تمامی سنین به حساب می آید. مفصل زانو در سلامت حرکتی و ساختاری بدن نقش چشمگیری دارد. بنابراین، وارد شدن صدمه به این عضو مهم بدن می تواند با درد و ناراحتی شدید همراه باشد. در ادامه به بررسی بهتر علل، علائم، راه های پیشگیری، درمان آسیب های زانو و… زیر نظر متخصص زانو دکتر علی جهانسوز خواهیم پرداخت.

آشنایی با شایع ترین علل آسیب های زانو

پیچ خوردگی، رگ به رگ شدن، پارگی تاندون، ساییدگی، پارگی منیسک،  کوفتگی، در رفتگی، پارگی رباط، کشیدگی جزئی، شکستگی و… از مهمترین علل آسیب های زانو به شمار می روند که شناخت آنها در بالا بردن ایمنی و پیشگیری از این آسیب ها، ضروری خواهد بود.

۱. استئوآرتریت یا ساییدگی:

ساییدگی یا همان استئوآرتریت به عنوان یکی از آسیب های زانوی شایع در بین افراد، معمولا در هنگام انجام فعالیت های ورزشی مثل فوتبال و بسکتبال رخ می دهد. در استئوآرتریت، به علت چرخش قوس پا به شکل ناگهانی و غیر طبیعی، احتمال شکستگی رباط صلیبی قدامی یا رباط صلیبی خلفی وجود دارد. همچنین ساییدگی زانو می تواند موجب درد شدید، مشکلات حرکتی و تورم شود. با استراحت، فیزیوتراپی و انجام برخی از جراحی ها می توان به درمان استئوآرتریت پرداخت.

۲. پیچ خوردگی:

زمانی که رباط های زانو به عنوان عاملی برای ثبات مفصل، دچار کشیدگی یا پارگی شوند، پیچ خوردگی زانو رخ می دهد. پیچ خوردگی زانو ممکن است به علت پیچش ناگهانی زانو اتفاق بیفتد. مهمترین علائم این پیچ خوردگی شامل درد، عدم تحمل وزن بدن و تورم می باشد. با استراحت کردن، فیزیوتراپی و انجام برخی تمرینات تقویتی می توان به بهبود پیچ خوردگی کمک کرد. البته اگر آسیب ناشی از پیچ خوردگی بسیار شدید باشد، ممکن است نیاز به جراحی رباط ها باشد.

عکس باکس اطلاعات تعویض مفصل

۳. پارگی منیسک:

یکی دیگر از شایع ترین آسیب های زانو پارگی منیسک است که به علت تماس ناگهانی استخوان ران با درشت نی به وجود می آید. منیسک یک نوع غضروفC   شکل است که علاوه بر ویژگی ضربه گیری، موجب استحکام زانو نیز می گردد. مهمترین علل پارگی منیسک می تواند تغییرات دژنراتیو، اصطکاک طبیعی، فعالیت های پیچیده و ضربه شدید به زانو باشد. پارگی منیسک با علائمی چون قفل شدن زانو، درد، تورم و احساس سوزش همراه خواهد بود. درمان این نوع آسیب، با توجه به شدت پارگی مشخص می شود. به همین دلیل برای درمان آن حتما باید به پزشک ارتوپد مراجعه کنید.

۴. کوفتگی:

به کبودی ناشی از ضربه مستقیم به زانو، کوفتگی می گویند. کوفتگی زانو می تواند منجر به تورم، کبودی در ناحیه آسیب دیده و درد شود. با مصرف مسکن ها، استفاده از بانداژ فشاری و استراحت می توان علائم ناشی از کوفتگی زانو را به حداقل رساند. اگر با انجام موارد گفته شده بهبود حاصل نشد، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص و درمان به صورت دقیق تر بر روی شما انجام گیرد.

۵. سندرم درد جلو زانو:

سندرم درد جلو زانو از دیگر علل شایع آسیب های زانو به شمار می رود که به دلیل استفاده بیش از حد از مفاصل به وجود می آید. درد جلو زانو یا درد ناشی از تاندونیت می تواند منجر به درد تاندون پاتلا شود.

۶. پارگی تاندون؛

پارگی تاندون، معمولا تاندون استخوان چهار سر ران یا تاندون کشکک را درگیر می کند. استرس مکرر، انقباضات شدید و تغییرات دژنراتیو، مهمترین علل پارگی تاندون محسوب می شوند. درد، تورم، ضعف و دشواری انجام فعالیت هایی که نیاز به کشش دارند، از مهمترین علائم این عارضه می باشند.

زانو

۷. پارگی رباط:

رباط جانبی داخلی، رباط جانبی متقاطع قدامی، رباط جانبی خارجی و رباط متقاطع خلفی از جمله رباط های حیاتی زانو هستند که ممکن است در اثر فعالیت های ورزشی و دیگر رویدادها، دچار پارگی شوند. مهمترین علائمی که پس از پارگی رباط صلیبی می تواند در فرد به وجود آید، تورم و درد خواهد بود.

۸. آسیب های زانو در ورزش:

یکی از شایع ترین آسیب های زانو، صدمه به زانو در حین فعالیت های ورزشی می باشد که خوشبختانه در بسیاری از مواقع با استراحت کردن قابل درمان است. در مواردی که آسیب وارد شده شدید باشد، طبق نظر پزشک جراحی و مداوا صورت می گیرد. در برخی از مواقع، آسیب به زانو ممکن است باعث تغییر فرم و پوزیشن زانو شود که در این وضعیت باید سریعا به پزشک مراجعه نمود. پس از آسیب دیدن زانو، فرد باید دو الی سه هفته از فعالیت های سنگین و ورزش دوری کند و به استراحت بپردازد. قرار دادن کمپرس یخ در محل آسیب دیدگی، طی روز اول و دوم می تواند موثر واقع شود. اگر که با این اقدامات آسیب مورد نظر بهبود نیافت، باید جهت درمان به پزشک متخصص مراجعه شود.

 

دکتر علی جهانسوز

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *