درد کشکک زانو

درد کشکک زانو

درد کشک زانو یک مشکل شایع بوده که افراد در هر سنی ممکن است به آن دچار شوند. هر آنچه که باعث تغییر حرکت کاسه زانو شود باعث درد، التهاب و دژنراسیون در زانو می ‌گردد. البته ممکن است علت این امر غضروفی باشد که کاسه زانو را احاطه کرده است. درد کشکک زانو که با درد کاسه زانو نیز شناخته می شود، بیشتر اوقات مثل یک سوزش و یا درد پشت کاسه زانو احساس می گردد. کشکک زانو استخوانی مثلث شکل است که در داخل تاندون مفصلی عضلات چهار سر ران و در شیاری به نام شیار کشکک یتروکالیار قرار دارد.

عملکرد زانو به میزان زیادی بستگی به قدرت اهرم زیر زانو دارد.  این اهرم می تواند قدرت زانو را به هنگام لگد زدن ۳۰ درصد افزایش دهد. دردهای زانو می توانند علل مختلفی داشته باشند، اما بسیاری از این دردها با مراقبت و رعایت برخی نکات بهبود می یابند. همچنین انجام فیزیوتراپی و استفاده از زانوبند نیز درمان مناسبی در این زمینه می باشد. البته در بعضی از موارد نیاز به جراحی است که فرد باید اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهد. با ما همراه باشید تا به صورت واضح درد کشکک زانو را  برای شما شرح دهیم.

بررسی علت بروز درد کشکک زانو

مفصل زانو از اجزای مختلفی تشکیل شده که کار اصلی آنها تحمل وزن بدن موقع ایستادن است. با اینکه مفصل زانو، پایدار و مقاوم است، اما بروز کوچکترین مشکل در ساختار این جزء مهم و حیاتی بدن موجب بروز مشکل، درد و ناراحتی شده و توانایی فرد در انجام کارها را کاهش خواهد داد. یکی از درد هایی که مفصل زانو را تهدید می کند، درد کشکک زانو می باشد. این درد طی اختلالات متعددی پدیدار می شود که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

التهاب تاندون کشکک زانو(تاندونیت زانو)

یکی از مهمترین فاکتورهایی که باعث ایجاد درد کشکک زانو می شود، التهاب در تاندون کشکک زانو یا تاندونیت زانو است. تاندون، بافتی سخت و محکم بوده که در زیر کاسه زانو قرار دارد و استخوان زانو را به ساق پا وصل می کند. فشار و ضربه های مداوم سبب تورم و دژنراسیون در این تاندون شده و تاندون مقاوم را به یک تاندون مستعد آسیب تبدیل می کند. این عارضه دردناک بیشتر در بین ورزشکاران رایج بوده و در پی انجام فعالیت های سنگین و دویدن و لگد زدن های متوالی رخ می دهد. همچنین طبق گزارش تهیه شده از بیماران، این درد به هنگام صاف کردن زانو تشدید خواهد شد.

آرتروز زانو

از دیگر علل ایجاد درد کشکک زانو، آرتروز زانو می باشد. این بیماری شایع و پیشرونده عامل تخریب مفصل زانو بوده و معمولا افراد بالای چهل سال به خصوص زنان را تهدید می کند. علت های ژنتیکی، اضافه وزن، نوع شغل، تغییرات هورمونی و … عوامل دخیل در بروز این بیماری هستند.

بورسیت کشکک زانو

تمام مفاصل بدن به کمک کیسه هایی پر از مایع به نام بورسا روی هم می لغزند و حرکت می کنند. حال اگر کیسه های بین مفصل زانو، به دلیل فشار زیاد، استفاده بیش از حد از زانو، عفونت بورسا و … دچار التهاب شوند، فشاری در ناحیه بین استخوان ها ایجاد می گردد که ماهیچه ها، تاندون ها و پوست مفصل زانو را تحت تاثیر قرار می دهد. در این وضعیت، علاوه بر ایجاد مشکل و بروز درد کشکک زانو، دامنه حرکتی فرد نیز کاهش خواهد یافت.

در رفتن کشکک زانو

کشکک زانو که استخوانی مثلثی شکل بوده، به واسطه وجود تاندون های متعدد در شیار پاتلوفمورال زانو تثبیت شده است. گاهی ممکن است این استخوان به دلایل مختلفی از جمله، ضعف بیش از حد ماهیچه ها، غیر طبیعی بودن شکل استخوان زانو، سفت بودن بافت نرم اطراف مفصل زانو و… از درون شیار خارج شود که به این عارضه در رفتگی کشکک زانو گفته می شود. این عارضه که منجر به بروز درد کشکک زانو می گردد، معمولا در ورزشکاران و کسانی که فعالیت بدنی زیادی دارند، مشاهده می شود.

آسیب به رباط های زانو

رباط های زانو همانند طناب هایی محکم، استخوان ران را به استخوان ساق پا وصل می کنند و ظاهری طبیعی به پشت و جلوی زانو می بخشند. کنترل حرکت به عقب و جلو، از وظایف مهم رباط های زانو محسوب می شود و همین امر باعث شده که به شدت آسیب پذیر باشند. از جمله این رباط ها می توان به رباط صلیبی و رباط های طرفی اشاره کرد که آسیب دیدگی این رباط ها اغلب در ورزشکاران، از جمله فوتبالیست ها به دلیل برخورد مستقیم دیده می شود. معمولا شدت آسیب دیدگی رباط به سه نوع خفیف، متوسط و شدید تقسیم می گردد که شدت درد کشکک زانو در این سه نوع متفاوت خواهد بود.

درد کشک زانو

 

ملتهب شدن تاندون های عضلات چهار سر ران

یکی دیگر از علل ایجاد درد کشکک زانو، التهاب تاندون های عضلات چهار سر ران می باشد. این عضلات به لبه بالایی کشکک زانو متصل هستند. ایجاد هرگونه ناهنجاری در این قسمت منجر به بروز درد در جلوی زانو می شود. ورزشکارانی که به صورت حرفه ای کار می کنند، می توانند با انجام نرمش و کشش های مخصوصی این عضلات را تقویت کرده و از بروز این مشکلات جلوگیری کنند.

نرم شدن غضروف زیرین و میانی کشکک زانو

یکی از مهمترین دلایل درد کشکک زانو، نرم شدگی غضروف میانی کشکک زانو می باشد. این بیماری که در بین جوانان شایع بوده، به کندرومالاسی معروف است و بر اثر عدم تعادل در حرکت دادن مفصل، ضربه شدید، ضعیف بودن عضلات ران، انجام حرکت های غیرطبیعی در قسمت زانو هنگام انجام فعالیت های ورزشی و… رخ می دهد. ایجاد تعادل وزنی، داشتن برنامه غذایی مناسب و انجام ورزش هایی که عضلات چهار سر ران را تقویت می کنند، از جمله اقداماتی هستند که از بروز این عارضه جلوگیری خواهند کرد.

 

 

دکتر علی جهانسوز

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *