خالی کردن زانو
ضعف یا خالی کردن زانو یک نوع عارضه زانو محسوب می شود که در آن احساس ناپایداری و لقی در زانو پدید می آید و منجر به خم شدن ناگهانی زانو خواهد شد. از مهمترین عللی که باعث سستی زانو می شود، می توان به آسیب دیدگی رباط، لقی و ناپایداری کشکک، آرتریت و آرتروز زانو اشاره کرد. در واقع خالی کردن زانو یکی از ناخوشایندترین اتفاقاتی است که می تواند در حال ایستادن یا راه رفتن برای فرد رخ دهد. همچنین سستی زانو ممکن است تنها برای برخی از افراد پیش آید. هنگامی که فرد خالی کردن زانوها را تجربه می کند، راه رفتن وی با وقفه همراه می شود. اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که گاهی اوقات خالی شدن زانو را تجربه می کنید، بهتر است تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
معرفی دلایل خالی کردن زانو
دلایل خالی کردن زانو در افراد مختلف، متفاوت است. مهمترین این دلایل عبارتند از:
۱. پارگی رباط زانو؛
رباط ها وظیفه دارند، پا را در حالت پایدار نگه دارند. به همین دلیل در اغلب موارد ضعف و ناپایداری زانو به علت آسیب دیدگی یک یا چند عدد از رباط ها رخ می دهد. به طور کلی در هر زانو، سه عدد رباط وجود دارد که هر کدام وظیفه خاصی دارند و مانع از خم شدن زانو در قسمت های مختلف می شوند. هنگامی که هر یک از این رباط ها دچار آسیب دیدگی شوند، زانوها سست و ضعیف خواهند شد.و باید عمل جراحی رباط صلیبی انجام گردد.
۲. لقی کشکک زانو یا ناپایداری زانو؛
یکی دیگر از علل اصلی خالی کردن زانو این است که کشکک زانو از محل اصلی خود خارج می شود. کشکک زانو در پایین ترین شیار پاتلوفمورال و استخوان ران قرار دارد و در همان ناحیه می لغزد. پس اگر کشکک زانو از محل دقیقش خارج شود، زانو دچار لقی و ناپایداری می گردد. اگر به طور مستقیم یا در ورزش به زانو ضربه وارد شود یا زانو به طور غیر طبیعی دچار پیچ خوردگی شود، کشکک زانو از شیار اصلی خود خارج خواهد شد و در نتیجه دچار ناپایداری می شود. بنابراین زانو موقع حرکت کردن سست و خالی خواهد شد.
۳. پارگی منیسک ها؛
منیسک ها در واقع دو عدد غضروف C شکل هستند که هم زانو را پایدار نگه می دارند و هم به عنوان ضربه گیر عمل می کنند. پارگی منیسک معمولا در حالت اسکات در ورزش یا پایین رفتن از پله ها اتفاق می افتد. زمانی که منیسک ها دچار آسیب دیدگی شوند، زانو ناپایدار و سست خواهد شد.و باید ترمیم مینیسک زانو انجام شود.
4.ضعیف شدن عضلات اطراف زانو؛
ضعف عضلات اطراف زانو از دیگر عوامل موثر در خالی کردن و ضعف زانو است. عضوی که در ثابت نگه داشتن زانو و کشکک زانو نقش مهمی ایفا می کند، عضله اطراف زانو می باشد. اگر عضلات زانو به هر دلیلی ضعیف شوند، نمی توانند زانو را ثابت نگه دارند. افرادی که عضلات اطراف زانوی آنها ضعیف است، در هنگام بالا و پایین رفتن از پله یا در هنگام وارد شدن فشار به پا، خالی شدن زانوها را همراه با درد احساس می کنند. این افراد برای اینکه مانع ناپایداری زانو شوند، می توانند از ورزش های تقویتی زانو استفاده کنند. این ورزش ها به شکلی طراحی شده اند که سبب تقویت عضله های اطراف زانو می شوند. کم تحرکی از جمله عواملی است که در کاهش حجم عضلات و در نتیجه ضعف زانو تاثیر گذار خواهد بود.
۵. ساییدگی غضروف های زانو؛
یکی دیگر از رایج ترین عللی که در خالی کردن زانوها نقش مهمی دارد، ساییدگی غضروف ها است که باعث شل شدن مفاصل زانو می شود. ساییدگی غضروف های زانو، معمولا با افزایش سن به وجود می آید. این امر به تدریج موجب ساییدگی غضروف ها، تخریب تدریجی منیسک ها، پارگی رباط های داخلی زانو و ضعف عضلات مجاور خواهد شد.
۶. ناهنجاری های مادرزادی؛
در برخی از موارد ممکن است افرادی با ناهنجاری های مادرزادی متولد شوند. این افراد نیز در موقع ایستادن یا راه رفتن، خالی کردن زانو یا ضعف را احساس می کنند.
7.راه رفتن و دویدن؛
اگر حین راه رفتن یا دویدن، یک الی دو بار خالی کردن زانو را تجربه کردید، نگران نباشید، چون ممکن است این عارضه به علت پیچ خوردگی پا باشد، اما اگر خالی شدن زانو ادامه دار بود، می تواند علت متفاوتی داشته باشد و باید برای تشخیص آن سریعا به متخصص مراجعه کنید. اگر روند تشخیص و درمان این مشکل به موقع صورت نگیرد، ممکن است خطرات جدی مثل سقوط کردن و حاد شدن وضعیت را در پی داشته باشد. در بسیاری از مواقع، علت خالی کردن زانو ناشی از انجام فعالیت هایی مثل دویدن و تصادف خواهد بود.
۸. سندروم پلیکا؛
دور تا دور مفصل زانو توسط کپسولی به نام کپسول مفصلی پوشیده شده است. این کپسول نقش موثری در پایداری مفاصل زانو ایفا می کند. در سطح داخلی این کپسول، یک پرده بافتی شکل خیلی نازک به نام غشای سینوویال وجود دارد. گاهی اوقات ممکن است غشای سینوویال به درون فضای مفصلی چین بخورد. این چین خوردگی که پلیکا نام دارد، موجب ایجاد برجستگی درون فضای مفصلی می شود. سندروم پلیکا، منجر به خالی کردن زانو، درد در ناحیه زانو، حساسیت و درد در کشکک زانو و صدای کلیک موقع خم شدن زانو خواهد شد. این سندروم بیشتر اوقات، به دلیل فعالیت زیاد و آسیب دیدگی زانو به وجود می آید. با کمک فیزیوتراپی، تقویت عضلات اطراف زانو و گاهی اوقات استفاده از کورتیکواستروئیدها می توان علائم سندروم پلیکا که موجب سستی و ضعف زانو می شود را کاهش داد.
۹. آرتروز؛
یکی دیگر از علل شایعی که در خالی کردن و ناپایداری زانوها نقش موثری دارد، آرتروز می باشد. معمولا آرتروز فقط در یکی از زانوها دیده می شود و علاوه بر ضعف در زانو، منجر به درد، قفل شدن زانو، صدای کلیک هنگام خم شدن و صدای ساییده شدن زانو می گردد. با اینکه هیچ درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد، اما با کمک اقدامات مختلفی می توان این بیماری را کنترل کرد. از جمله این اقدامات عبارتند از: استفاده از داروهای غیر استروئیدی، فیزیوتراپی، استفاده از زانوبند و تزریق کورتیکواستروئید.
۱۰. آسیب به اعصاب زانو؛
یکی از بزرگترین اعصاب اندام تحتانی، عصب فمورال است که از لگن شروع و به شاخه های کوچک متعددی تقسیم می شود. عصب فمورال، وظیفه کنترل عضلات ران را بر عهده دارد و باعث بالا آمدن ساق پا، ران و ایجاد حس در اندام تحتانی جلوی ران می گردد. نوروپاتی فمورال، به معنای آسیب دیدگی عصب فمورال است و احتمال ضعف و خالی کردن زانو را افزایش می دهد. نوروپاتی عصب فمورال، علاوه بر ایجاد سستی در زانو ممکن است باعث درد، سوزش، سوزن سوزن شدن و بی حسی زانو نیز گردد.