رباطها رشتههایی مستحکم از جنس فیبرهای کلاژن میباشند که از مقاومت و تراکم خوبی برخوردارند و برای اتصال استخوانهای مهم در بدن به وجود آمدهاند. به طور کلی رباطها در برابر کشش مقاومت خوبی دارند و به واسطه همین موضوع، به این آسانیها دچار آسیب نمیشوند. وظیفه اصلی و مهم رباطها اتصال استخوانها به یکدیگر و ضمانت ثبات مفصل میباشد. در برخی موارد ممکن است که به واسطه فعالیتهای فیزیکی شدید مانند ورزشهای حرفهای، این بخش از بدن دچار آسیب شود در موارد شدیدتر، حتی ممکن است که رباط صلیبی پاره شود. در این شرایط است که باید از خدمات عمل جراحی رباط صلیبی بهره برد.
رباطها نقش بسیار مهمی در بدن ما انسانها دارند و بروز آسیب در آنها میتواند مشکلات زیادی از جمله درد و ناتوانی فیزیکی را به وجود بیاورد. به واسطه همین موضوع نمیتوان روند درمان آنها را به تأخیر انداخت. به دلیل نقش مهم رباطها در بدن و اهمیت درمان مشکلات مربوط به آنها، ما در ادامه برای شما در رابطه با علت پارگی رباط صلیبی، نکات مراقبتی و مزایا و عوارض اقدامات درمانی در این زمینه اطلاعاتی را ارائه کردهایم. اگر شما نیز میخواهید بیشتر در این رابطه بدانید، با ما همراه بمانید.
عمل جراحی رباط صلیبی چیست؟
عمل جراحی رباط صلیبی اقدام درمانی است که طی آن پارگی رباط صلیبی درمان میشود. به واسطه اهمیت وجود رباط صلیبی، عمل جراحی بعد از پارگی این رباط کاملاً ضروری است. این عمل، عملی نسبتاً تخصصی است که باید با دقت بالایی انجام شود تا بتوان جای رباط آسیب دیده و پاره شده را پر کرد و شرایط پا را بهبود بخشید. پارگی رباط صلیبی با درد و تورم همراه است. پس برای از بین بردن این علائم و نشانهها و بهبود شرایط زانو، آسیبی که به این مفصل مهم وارد شده باید درمان شود.این عمل نیز مانند عمل تعویض مفصل زانو بسیار حساس می باشد.
مراحل عمل جراحی رباط صلیبی
کسب اطلاعات در رابطه با مراحل انجام عمل جراحی رباط صلیبی به شما کمک میکند تا متوجه شوید طی چه روندی شرایط زانوی شما به حالت قبل برمیگردد و رباط صلیبی پاره شده ترمیم میشود. به طور کلی، تنها زمانی میتوان روند انجام عمل جراحی رباط صلیبی را پیش برد که پزشک مطمئن شود رباط صلیبی به طور کامل پاره شده است. زیرا میتوان کشیدگی و اختلالات کوچک را با برخی اقدامات سادهتر و کم تهاجمیتر نسبت به عمل جراحی، درمان کرد. بیایید با هم در ادامه مراحل انجام عمل رباط صلیبی را مورد بررسی قرار دهیم.
مرحله اول، انجام اقدامات قبل از عمل
عمل جراحی رباط صلیبی عملی ناگهانی است یعنی بلافاصله بعد از این که پزشک مطمئن شد رباط صلیبی پاره شده، شما باید برای عمل آماده شوید. پس نمیتوان اقدامات زیادی را قبل از عمل انجام داد. به طور معمول پزشک برای اینکه مطمئن شود که رباط صلیبی شما پاره شده، عکسبرداریهایی انجام میدهد. این عکسبرداریها میتوانند در رابطه با شرایط زانوی شما و رباط آسیب دیده، اطلاعات خوبی را به پزشک ارائه کنند. با عکسبرداری، پزشک متوجه میشود که میزان آسیب چقدر است و چگونه باید عمل جراحی را برای ترمیم رباط صلیبی پیش ببرد. علاوه بر این موضوع، ممکن است پزشک از شما درخواست کند تا قبل از عمل به برخی فاکتورها توجه داشته باشید. برای مثال بهتر است که رژیم غذایی مناسبی را داشته باشید و چند ساعت قبل از عمل چیزی نخورید. این دستورالعملها با توجه به شیوه کاری پزشک و شرایط شما تعیین میشوند.
مرحلهی دوم، آغاز عمل و ترمیم رباط صلیبی
در مرحله دوم از عمل جراحی رباط صلیبی، روند ترمیم آغاز میشود. برای انجام این عمل، شما باید ماده بیهوشی یا بی حسی دریافت کنید. بعد از دریافت ماده بیهوشی یا بی حسی، برشهای کوچکی روی زانو برای دسترسی به رباط آسیب دیده ایجاد میشود. در قدم بعد، رباطی که دچار آسیب شده، به طور کامل حذف میشود. در ادامه، پزشک به عنوان جایگزین، تاندونی را از عضلات دیگر بدن مانند عضله همسترینگ، چهار سر ران و… برمیدارد. در مواردی ممکن است که از تاندونهای اهدایی بیماران فوت شده بهره گرفته شود. به هر حال بعد از برداشتن رباط آسیب دیده، پزشک با ابزارهای متصل کننده، تاندون را به استخوان ران و ساق پا متصل میکند. در ادامه، برشهای ایجاد شده بخیه زده میشوند و روی آنها توسط پانسمان پوشانده میشود.
مرحله سوم، ریکاوری
بعد از این که روند جراحی به پایان رسید، شما باید برای حدود 24 ساعت در بیمارستان بستری بمانید. در این بازه زمانی، اثرات مخرب داروی بیهوشی به طور کامل از بین میرود و شرایط شما نیز نسبتاً پایدار میشود. بعد از این که پزشک مطمئن شد حالتان خوب است و شرایط شما به پایداری مناسبی رسیده، اجازه ترخیص از بیمارستان را صادر میکند و شما میتوانید ادامه دوران نقاهت را در خانه پشت سر بگذارید.
بررسی بیشتر رباطهای موجود در زانو
برای تکمیل اطلاعات در رابطه با عمل جراحی رباط صلیبی، بهتر است که شما بیشتر با آناتومی زانو آشنا شوید. به طور کلی، 4 رباط متفاوت در یکی از مهمترین مفاصل بدن یعنی مفصل زانو وجود دارد. هر کدام از این رباطها وظیفه خاصی دارند. اجازه دهید در ادامه بیشتر در رابطه با این رباطها اطلاعاتی را ارائه کنیم.
- رباط صلیبی قدامی یا ACL: رباط صلیبی قدامی یا ACL در مرکز زانو قرار گرفته است. وظیفه اصلی این رباط کنترل چرخش و حرکت زانو و همچنین امکان حرکت ساق پا به سمت جلو میباشد.
- رباط صلیبی خلفی یا PCL: رباط صلیبی خلفی یا PCL نیز مانند رباط صلیبی قدامی در مرکز زانو واقع شده است. این رباط وظیفه کنترل حرکت رو به عقب استخوان ساق پا را برعهده دارد و مانع از بروز اختلالات هنگام حرکت ساق پا میشود. ماهیت، میزان کشش و اندازه این رباط با رباط صلیبی قدامی متفاوت است.
- رباط طرفی داخلی یا MCL: رباط طرفی داخلی یا MCL وظیفه حفظ کردن ثبات منطقه داخلی زانو را برعهده دارد.
- رباط طرفی جانبی LCL: رباط طرفی جانبی نیز همان طور که از نام آن پیداست وظیفه حفظ ثبات زانو در ناحیه خارجی را بر عهده دارد.
شما تا این جای کار متوجه شدید که به طور کلی چهار نوع رباط متفاوت در قسمت زانو وجود دارد که هر کدام از این رباطها وظیفهی خاصی را برعهده دارند. اما هنگامی که صحبت از عمل جراحی رباط صلیبی یا پارگی رباط صلیبی به میان میآید، منظور کدام یک از این رباطهاست؟ در نود درصد مواقع بیشترین آسیب موجود به رباط صلیبی قدامی یا ACL وارد میشود. این رباط در صورت آسیب دیدن توانایی ترمیم و بهبود شرایط خود را ندارد و به واسطه همین موضوع است که تنها راه درمان پارگی، عمل جراحی رباط صلیبی میباشد. در صورتی که آسیب محدودی به رباط صلیبی وارد شود و برای مثال تنها کشیدگی رخ دهد، میتوان با برخی درمانهای ساده مشکل موجود را برطرف کرد و نیازی به عمل کردن نیست.
بررسی علت پارگی رباط صلیبی
در کنار کسب اطلاعات راجع به عمل جراحی رباط صلیبی، شما باید در رابطه با علت پارگی این رباط نیز بیشتر بدانید. دانستن علل این اختلال به شما کمک میکند تا متوجه شوید چگونه میتوانید جلوی بروز این مشکل بزرگ در یکی از مهمترین مفاصل بدن خود را بگیرید. به طور کلی دلیل اصلی که باعث آسیب و پارگی رباط صلیبی میشود، فشار و ضربه بیش از حد به مفصل زانو میباشد. اجازه دهید با هم بیشتر موارد موثر در این زمینه را مورد بررسی قرار دهیم.
- تصادفات خودرو و ضربات شدید به زانو
- انجام ورزشهای حرفهای و وارد شدن آسیبهای شدید به زانو حین انجام برخی حرکات
- توقف سریع و چرخیدن ناگهانی هنگام دویدن
- پایین پریدن از ارتفاع زیاد و با حالت بدنی نامناسب
- و…
در کنار این موارد که مجموعاً به واسطه ضربه و فشار باعث پارگی رباط صلیبی میشوند، فاکتورهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند بستر را برای آسیب به این عضو بدن فراهم سازند. برای مثال عوامل ژنتیکی، عوامل آناتومیک و برخی هورمونها ممکن است باعث تضعیف رباط صلیبی شوند و شانس آسیب رسیدن به این عضو را بیشتر کنند. نمیتوان عوامل ژنتیکی و عوامل آناتومیک را برای کاهش ریسک پارگی رباط صلیبی تغییر داد؛ اما میتوان ایرادات هورمونی را تا حد بسیار زیادی کنترل کرد. به هر حال اگر ورزش حرفهای میکنید، بهتر است که حتماً شرایط آناتومیک، عوامل ژنتیکی و هورمونها را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید شانس پارگی رباط صلیبی را تا حد بسیار زیادی پایین بیاورید. دانستن این نکته خالی از لطف نیست که در بانوان به واسطه تفاوت آناتومی و هورمونها، شانس بروز پارگی رباط صلیبی بیشتر است.
چه افرادی نیاز دارند تا از عمل جراحی رباط صلیبی بهره ببرند؟
در صورتی که رباط به طور کامل پاره شده باشد و امکان ترمیم آن توسط بدن وجود نداشته باشد، از عمل جراحی رباط صلیبی بهره گرفته میشود. پس در صورتی که فقط کشیدگیهایی در رباط رخ دهد، ترجیح پزشک این است که بیمار با درمانهای غیر جراحی شرایطش را بهبود ببخشد. با توجه به این فاکتورها ضروری است که در رابطه با افرادی که کاندید مناسبی برای انجام عمل جراحی رباط صلیبی هستند بیشتر بدانیم. در ادامه گروههایی که باید از خدمات جراحی بهره ببرند نام برده شدهاند.
افرادی که دچار بیثباتی و لقی زانو شدهاند
گروه اولی که باید از خدمات جراحی رباط صلیبی بهره ببرند، گروهی میباشند که زانوی آنها به واسطه آسیب یا پارگی رباط دچار لقی و همچنین بیثباتی شده است. در شرایطی که زانو ثبات کافی را نداشته باشد، روند زندگی کردن و انجام برخی از سادهترین کارهای روزانه مختل خواهد شد. به واسطه همین موضوع است که باید با استفاده از خدمات جراحی، آسیب موجود از بین برود و رباط صلیبی به طور کامل ترمیم شود.
افرادی که ورزشهای حرفهای انجام میدهند
بیشتر برای شما گفتیم آن دسته از افرادی که ورزشهای حرفهای انجام میدهند، بیشتر در معرض بروز پارگی رباط صلیبی هستند. برای اینکه این افراد بتوانند بعد از بروز آسیب نیز امکان انجام ورزشهای حرفهای را داشته باشند، باید از خدمات عمل جراحی رباط صلیبی بهره ببرند. تنها در این شرایط است که میتوان درست مانند قبل ورزش کرد.
افرادی که صاحب شغلهای فیزیکی هستند
برای آن دسته از افرادی که شغلشان با حرکات فیزیکی آمیخته است، جراحی رباط صلیبی و درمان این اختلال ضرورت دارد. برای مثال آتشنشانها، کارگران ساختمانی، نیروهای پلیس، نیروهای خدمات رسانی و… جزو آن دسته از گروههای فردی میباشند که برای ادامه دادن شغل قبلی نیاز دارند تا به طور کامل رباط صلیبی آسیب دیده را ترمیم کنند.
مزایای عمل جراحی رباط صلیبی
مهمترین مزیت انجام عمل جراحی رباط صلیبی، بازگرداندن زانو به حالت طبیعی و امکان انجام کارهای روزانه و پیش گرفتن ورزشهای حرفهای است. در واقع میتوان گفت بدون ترمیم رباط صلیبی، فرد نمیتواند زندگی عادی داشته باشد. به واسطه همین موضوع است که در صورت بروز آسیب در این رباط، تحت هر شرایطی مشکل ایجاد شده باید به طور کامل برطرف شود. همچنین با جراحی مشکلاتی مانند دردهای شدید و گاه و بیگاه و همچنین لقی زانو نیز از بین میروند.
عوارض عمل جراحی رباط صلیبی
در کنار مزایا، بعد از عمل جراحی رباط صلیبی ممکن است که برخی عوارض و مشکلاتی به وجود بیایند. این عوارض و مشکلات به واسطه ایجاد تغییرات نسبتاً تهاجمی در بدن رخ میدهند. پس میتوان با استفاده از خدمات باکیفیت و باتوجه به برخی فاکتورها و نکات مراقبتی، از بروز آنها تا حد بسیار زیادی جلوگیری کرد. اجازه دهید با هم در ادامه بیشتر در رابطه با عوارض این عمل اطلاعات کسب کنیم تا متوجه شویم که احتمال دارد چه مشکلاتی بعد از عمل برای ما به وجود بیایند.
- بروز عفونت: بعد از عمل جراحی رباط صلیبی به واسطه ایجاد برشها و همچنین تغییرات بزرگ در زانو، ممکن است که در برخی موارد عفونتهای شدیدی برای بیمار به وجود بیاید.
- ایجاد محدودیت حرکتی: برای انجام عمل جراحی رباط صلیبی، از تاندون نواحی دیگر بدن بهره گرفته میشود. به واسطه همین موضوع پیوند تاندونها بین استخوانهای زانو میتواند مشکلاتی مانند کاهش محدوده حرکتی زانو را به همراه داشته باشد.
- ایجاد لختههای خونی در وریدها و رگهای عمقی ساق پا: بعد از انجام عمل جراحی رباط صلیبی ممکن است که لختههای خونی ایجاد شود و این لختههای خونی در برخی موارد برای سلامت بیمار مضر هستند.
- ایجاد آسیبهای عصبی: حین انجام عمل جراحی رباط صلیبی، ممکن است که رگهای اعصابی که در ناحیه اطراف زانو و رباط صلیبی وجود دارند دچار آسیب شوند. البته بهتر است که برای جلوگیری از بروز این مشکل، شما روند عمل جراحی رباط صلیبی را به یک پزشک متخصص بسپارید.
بررسی فاکتورهای مهم قبل از عمل جراحی رباط صلیبی
در صورتی که رباط صلیبی شما آن قدر آسیب ببیند که نیاز به عمل جراحی داشته باشد، شما باید برای عمل آماده شوید. عمل جراحی رباط صلیبی عملی نسبتاً حساسی است و به واسطه همین موضوع شما باید سعی کنید که تا آن جا که میتوانید شرایط خود برای انجام این عمل را بهبود ببخشید. در ادامه نکات مهمی که قبل از انجام عمل جراحی رباط صلیبی توجه به آنها ضروری است آورده شدهاند.
- خودداری از مصرف مشروبات الکلی و دخانیات علیالخصوص سیگار
- بهبود آمادگی ذهنی برای انجام این عمل
- فراهم کردن شرایط خانه برای دوران نقاهت بعد از عمل
- محدود کردن یا قطع کردن برخی داروهایی که میتوانند در روند عمل اختلال ایجاد کنند
- انجام برخی آزمایشها برای کسب اطلاعات دقیق راجع به شرایط جسمی شما
- ناشتا بودن قبل از عمل
- و…
بررسی فاکتورهای مهم بعد از عمل جراحی رباط صلیبی
درست مانند فاکتورها و نکات مهم قبل از عمل، شما باید بعد از عمل جراحی رباط صلیبی نیز اقداماتی را انجام دهید. رعایت کردن نکاتی که قرار است برای شما نام برده شود، میتواند به شما کمک کند تا راحتتر دوران نقاهت را پیش ببرید و و سریعتر بهبود پیدا کنید. اجازه دهید در ادامه این موارد را مورد بررسی قرار دهیم.
- ضدعفونی و تمیز کردن جای زخم و تعویض پانسمان
- مصرف به موقع داروهای تجویز شده توسط پزشک
- انجام ورزشها و حرکات فیزیکی که پزشک تجویز کرده
- شرکت در جلسات فیزیوتراپی به صورت منظم
- فشار نیاوردن به پای عمل شده
- داشتن تغذیه مناسب
- گذراندن کامل دوران نقاهت با توجه به فاکتورهای مراقبتی
- استفاده از زانوبند، واکرو عصا
- حفظ آرامش خاطر و فشار نیاوردن به بدن
به جز عمل جراحی رباط صلیبی، چه روشهایی برای ترمیم این رباط وجود دارد؟
در صورتی که نیاز باشد تا رباط صلیبی ترمیم شود، میتوان از عمل جراحی رباط صلیبی بهره برد. اما در کنار جراحی، شما امکان این را خواهید داشت که از روشهای دیگر نیز بهره ببرید. دو مورد از مهمترین این روشها، استفاده از لیزر و بهرهوری از روش آرتروسکوپی میباشد. بیاید با هم در ادامه بیشتر در رابطه با این روشهای درمانی صحبت کنیم.
عمل جراحی رباط صلیبی با استفاده از لیزر
برای انجام عمل جراحی رباط صلیبی با استفاده از لیزر، بدون نیاز به ایجاد برش روی زانو و با استفاده از امواج لیزر تلاش میشود تا سلولهای رباط که دچار آسیب شدهاند ترمیم شوند. استفاده از این روش درمانی برای همه متقاضیان پاسخگو نخواهد بود اما در مقایسه با عمل جراحی رباط صلیبی، این روش کم عارضهتر، راحتتر، کمهزینهتر و کمتهاجمیتر میباشد. به واسطه همین موضوع، ممکن است که پزشک در صورت وجود شرایط مساعد، به شما پیشنهاد کند تا از این روش درمانی برای برطرف کردن آسیب موجود بهره ببرید.
عمل جراحی رباط صلیبی با استفاده از آرتروسکوپی
روش دیگری که میتواند برای بهبود شرایط رباط صلیبی مورد استفاده قرار بگیرد، عمل جراحی رباط صلیبی با آرتروسکوپی میباشد. در این روش با استفاده از آرتروسکوپی به طور کامل شرایط داخل مفصل و همچنین رباط مورد بررسی قرار میگیرد. با آرتروسکوپی میتوان تنها با ایجاد چند شکاف کوچک، روند بهبود شرایط مفصل زانو را پیش برد.
چه فاکتورهایی در هزینه عمل جراحی رباط صلیبی تاثیر گذارند؟
به واسطه این که عمل جراحی رباط صلیبی ممکن است به صورت ناگهانی پیش بیاید، کسب اطلاعات در رابطه با هزینه این عمل ضروری است. به طور کلی، پارگی رباط صلیبی اتفاقی است که به صورت ناگهانی و به واسطه عدم توجه به فاکتورهای مراقبتی رخ میدهد. به واسطه همین موضوع شاید شما از قبل آمادگی لازم برای انجام این عمل را نداشته باشید. به همین دلیل در ادامه برای شما فاکتورهای تاثیرگذار روی هزینه عمل جراحی رباط صلیبی را نام بردهایم تا بتوانیم به شما کمک کنیم راحتتر هزینههای خود برای انجام این برآورد کنید.
تخصص پزشک و بیمارستانی که برای عمل انتخاب شده است
از مهمترین فاکتورهای تأثیرگذار در هزینه عمل جراحی رباط صلیبی، میزان تخصص پزشک و همچنین بیمارستان انتخاب شده برای عمل میباشد. قاعدتاً هر چه پزشکی که برای انجام عمل انتخاب شده متخصصتر و باتجربهتر باشد، دستمزدهای او برای انجام عمل بالاتر خواهد رفت. علاوه بر این موضوع، بیمارستان انتخاب شده نیز میتواند تاثیر بسیار زیادی در هزینههای شما داشته باشد. برای مثال بیمارستانهای خصوصی در مقایسه با بیمارستانهای دولتی دستمزدهای بیشتری را برای ارائه خدمات مربوط به اتاق عمل و همچنین بستری کردن بیمار دریافت میکنند. سعی کنید که حتماً به سراغ یک پزشک معتبر و متخصص بروید و صرفنظر از هزینه و دستمزدی که باید بپردازید، بهترین گزینه موجود را انتخاب کنید. هر چه پزشک متخصصتر باشد، روند عمل باکیفیت بیشتری پیش خواهد رفت و شانس بروز عوارض مخرب بعد از عمل نیز به حداقل میرسد.
میزان پوشش بیمه درمانی
فاکتور و عامل تأثیرگذار دیگری که میتواند در هزینه عمل تاثیرگذار باشد، میزان پوشش بیمهای درمانی شماست. اگر شما بیمه درمانی خوبی داشته باشید، هزینههای عمل شما تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا خواهند کرد زیرا بیشتر هزینه شما را بیمه تقبل میکند. البته بیمه تنها برای انجام عمل کمک حال شماست و ممکن است تمامی هزینههای شما را پوشش ندهد. زیرا برای مثال برای خرید تجهیزات بعد از عمل، نمیتوان انتظار چندانی از بیمه داشت.
تجهیزاتی که بعد از عمل مورد نیاز میباشند
فاکتور دیگری که در هزینه جراحی تاثیر زیادی دارد، تجهیزاتی است که شما بعد از عمل به آنها نیاز خواهید داشت. ما برای گذراندن دوره نقاهت نیاز داریم برخی تجهیزات برای مثال عصا، واکر، زانوبند و… را تهیه کنیم. قاعدتاً برای تهیه این تجهیزات و وسایل، نیاز به بودجه خاصی خواهیم داشت.
آزمایشات پیش از عمل
پیش از عمل ممکن است که شما نیاز داشته باشید تا آزمایشات و عکسبرداریهایی را انجام دهید تا هم شرایط سلامت عمومی شما مورد بررسی قرار بگیرد و هم پزشک متوجه شود که چه مقدار آسیب به رباط صلیبی وارد شده است. قاعدتاً عکسبرداریها و آزمایشات شامل هزینه میشوند و شما باید این هزینهها را نیز در لیست فاکتورهای تاثیرگذار در بودجه مورد نیازتان لحاظ کنید.
میزان وخامت شرایط شما
عامل تأثیرگذار دیگری که میتواند باعث افزایش هزینه جراحی شود، میزان وخامت شرایط شماست. قاعدتاً هر چه شرایط شما وخیمتر و پیچیدهتر باشد، نیاز است تا عمل جراحی به صورت تخصصیتری انجام بگیرد. همین فاکتور میتواند تأثیر مستقیمی در هزینه عمل داشته باشد.