علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن
احساس درد در ناحیه زانو، هنگام نشستن و برخاستن از جمله مشکلات رایجی است که شاید اکثر شما آن را تجربه کرده باشید. عدم تحرک و مشکلات مربوط به مفاصل، غضروف ها و یا رباط ها می تواند علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن باشد. البته علت اصلی چنین دردی منشأ گسترده تری دارد که در ادامه به بررسی آنها به طور مفصل خواهیم پرداخت.
از بین هر ده نفر حدودا سه نفر، از زانو درد رنج می برند. درد زانو معمولا بعد از نشستن های طولانی مدت احساس می شود که عوامل محیطی و فیزیولوژیک زیادی در پیدایش آن تاثیر گذار هستند. درد زانو می تواند به صورت شدید یا ملایم خود را نشان دهد. همچنین این درد ممکن است در حالت حرکت وقتی که وزن بدن روی زانوها متمرکز شده و یا حتی در حالت استراحت ایجاد شود. در چنین مواقعی احتمال دارد، زانو ورم کند و حالت نرمال خود را از دست دهد که بسیار ناراحت کننده خواهد بود. درد زانو باعث اختلال در حرکت، راه رفتن و به طور کلی انجام فعالیت های روزانه می گردد. از دیگر علائم این درد می توان به قرمزی و تورم آن اشاره کرد که نشانگر التهاب و عفونت و در نتیجه بروز زانو درد هنگام نشستن و برخاستن خواهد شد.
دلایل ایجاد درد زانو هنگام نشستن و برخاستن چیست؟
از مهمترین علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن در سنین مختلف می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
آسیب و صدمه به زانو:
صدمه در ناحیه زانو می تواند در اثر انجام یک فعالیت سنگین، ورزش، تصادف، سقوط از ارتفاع و … ایجاد شود و شکستگی استخوان، خراش و کبودی را در پی داشته باشد. ایجاد چنین صدماتی مطمئنا باعث درد زانو هنگام نشستن و برخاستن خواهد شد.
وزن بدن؛
تحمل وزن بدن بر عهده زانوها است، بنابراین اضافه وزن از مهمترین عواملی می باشد که در بروز زانو درد نقش دارد. وزن بالا در اثر عدم تحرک و سبک زندگی نامناسب، گریبان گیر افراد خواهد شد.
نشستن و ایستادن طولانی مدت؛
نشستن و ایستادن طولانی مدت باعث می شود، خون در پاها جمع شود و به درستی گردش نکند و از این طریق زانوها دچار التهاب شوند. در صورت بروز چنین مشکلی، استفاده از زانوبندهای طبی می تواند تا حد زیادی درد زانو را کاهش دهد. بنابراین نشستن طولانی مدت و به شکل نادرست باعث زانو درد می گردد.
آرتروز زانو؛
آرتروز زانو از دیگر موارد مهمی است که می تواند علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن باشد. درد زانو در مراحل ابتدایی آرتروز، پس از مدتی آرام می شود، اما به تدریج مفاصل زانو آسیب دیده و مشکل در راه رفتن به طور واضح مشخص خواهد شد. به عبارت دیگر، با آسیب دیدن غضروف بین استخوان، زانو درد حس می شود که نشان دهنده آرتروز بوده و معمولا در سنین بالای ۶۰ سال بیشتر شایع است.و درمان آرتروز زانو تعویض مفصل زانو می باشد.
نشستن روی صندلی نامناسب؛
استفاده از صندلی استاندارد و مناسب در بسیاری از موارد سبب جلوگیری از زانو درد می شود. در صورتی که نشستن روی صندلی غیر استاندارد و نامناسب از لحاظ عمق و ارتفاع، باعث ایجاد زانو درد هنگام نشستن و برخاستن خواهد شد. اگر شاغل هستید، وضعیت طراحی صندلی شما باید با سایر ابزار کارتان مثل میز و …، به خوبی هم تراز باشد تا در استفاده طولانی مدت از آن دچار زانو درد نشوید.
آرتریت روماتوئید؛
در موارد زیادی علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن می تواند منشأ روماتوئید داشته باشد. در چنین حالتی ایجاد ضعف در ساختار سیستم ایمنی بدن، سبب بروز این مشکل می گردد. این بیماری معمولا در خانم های ۵۰ سال به بالا شایع بوده و با دارو و ورزش رفع می شود. در این حالت با مشاهده علایمی مثل ورم روی مفاصل و داشتن سابقه خانوادگی روماتوئید، لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
کیست بیکر؛
با جمع شدن مایع بین مفصلی، برجستگی و برآمدگی پشت زانو به وجود می آید که به آن کیست بیکر می گویند. در واقع کیست بیکر به دلیل تورم در بافت پشت غضروف زانو ظاهر می شود که سبب زانو درد شدید هنگام نشستن و برخاستن خواهد شد. در صورت مواجهه با چنین درد و علایمی، باید سریعا به پزشک ارتوپد مراجعه کنید.
آسیب دیدن تاندون و رباط؛
بافت های فیبری بین ماهیچه ها و رباط ها تاندون نام دارند. هنگامی که یک حرکت شدید و ناگهانی به تاندون ها وارد شود یا فعالیت های روزمره سنگین و طولانی انجام گیرد و یا رباط صلیبی زانو بیش از حد کشیده شود، زانو آسیب خواهد دید. در نتیجه صدمه دیدن رباط ها می تواند علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن محسوب شود.