سلامت کلی بدن از جمله اسکلت و استخوانها، تاثیر بسیار زیادی در کیفیت زندگی ما دارد؛ اما نعمت سلامتی همیشه در دسترس ما نیست. برخی عارضهها و مشکلات وجود دارند که میتوانند با ایجاد اختلال در اسکلت کلی بدن ما، مشکلاتی را به وجود بیاورند که یکی از این اختلالات، پای ضربدری میباشد. به طور کلی میتوان بسیاری از اختلالات ستون فقرات از جمله پای ضربدری را با روشهای درمانی ساده برای مثال ورزشها و برخی دستگاههای کمک کننده برطرف کرد؛ اما در شرایطی که این روشها برای درمان پای ضربدری پاسخگو نباشند، از خدمات جراحی پای ضربدری بهره گرفته میشود.
جراحی پای ضربدری تنها مخصوص افرادی است که در بدن آنها شدت پای ضربدری و تأثیرات مخرب آن بیش از اندازه باشد. به طور کلی این اختلال در صورت شدید بودن، میتواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد و حتی روند انجام سادهترین کارهای روزانه را نیز بسیار سخت خواهد کرد. به واسطه همین موضوع درمان این اختلال از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این عوامل باعث شدهاند که ما در ادامه برای شما اطلاعات کامل و جامعی را در رابطه با هزینه عمل و عوارض و مزایای آن و همچنین اقدامات و مراقبتهای قبل و بعد از جراحی ارائه کنیم. به طور کلی این عمل نیز درست مانند خدمات جراحی دیگر دارای مزایا، عوارض، مراحل و ویژگیهای مخصوص به خود است. کسب اطلاعات در رابطه با این موارد میتواند به متقاضیان کمک کند تا با خیال راحتتری روند جراحی را پیش ببرند.
پای ضربدری چیست؟
قبل از ارائه اطلاعات در رابطه با جراحی پای ضربدری، اجازه دهید برای شما بگوییم که اصلاً کدام فرم پا با نام پای ضربدری شناخته میشود. در شرایطی که ساختار مفصل زانو و استخوانهای پا دچار ایراد شوند، پای ضربدری به وجود میآید. در صورت بروز این اختلال، هنگامی که فرد به صورت صاف ایستاده، زانوها به یکدیگر میچسبند اما قوزکهای پا از هم فاصله زیادی دارند. حتی افرادی که از تخصص کافی در زمینه ارتوپدی نیز برخوردار نباشند، هنگامی که پاهای ضربدری را مشاهده میکنند متوجه وجود یک ایراد و انحنای غیرطبیعی در پاها خواهند شد.
درجه و میزان ضربدری بودن پاها در افرادی که دچار این اختلال هستند، متفاوت میباشد. در صورتی که میزان ضربدری بودن پاها کم و خفیف باشد، میتوان با انجام برخی اقدامات نسبتاً ساده مانند حرکات ورزشی، این اختلال را درمان کرد. در صورتی که این اختلال شدید باشد و حتی با انجام برخی روشهای درمانی نیز هیچ تغییری در زانوها ایجاد نشود، برای جلوگیری از آسیب بیشتر به اسکلت کلی بدن و همچنین مفصل زانو، روند جراحی پای ضربدری آغاز میشود.
جراحی پای ضربدری چیست؟
جراحی پای ضربدری درمانی است که طی آن پزشک با استفاده از برخی تجهیزات و ابزارها تلاش میکند تا به صورت دستی شرایط پاهای فرد را بهبود ببخشد و آنها را به حالت طبیعی بازگرداند. به طور کلی جراحی پای ضربدری شاید در برخی موارد عوارضی داشته باشد اما حتی با وجود این عوارض نیز شرایط فرد بعد از جراحی بسیار بهتر از قبل و باقی ماندن پاها به شکل ضربدری خواهد بود. علاوه بر این موضوع، درمان نشدن حالت ضربدری پا در طولانی مدت مشکلات بسیار بزرگتری مانند دردهای شدید یا وجود محدودیت برای استفاده از پاها را ایجاد خواهد کرد. به واسطه همین موضوع در شرایط وخیم و در مواقع بروز شدید عارضه پای ضربدری، جراحی اقدامی عاقلانه است.
چه مواردی میتوانند باعث بروز پای ضربدری شوند
شناخت دلایل بروز پای ضربدری میتواند به شما کمک کند تا اطلاعات خود در رابطه با روند جراحی پای ضربدری را بالا ببرید و متوجه شوید که در چه شرایطی و در صورت بروز کدام فاکتورها شما باید برای درمان سریع این اختلال اقدامات لازم را انجام دهید. به طور کلی، فاکتورهای گوناگون میتوانند روی ایجاد این اختلال تاثیرگذار باشند. اجازه دهید با هم این فاکتورها را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
- عوامل ژنتیکی
- وارد شدن ضربه شدید به زانو و ساق پا
- مبتلا بودن به برخی بیماریها
- چاقی بیش از حد
- آرتروز زانو
- کمبود برخی ویتامینها
- تغییر شکل استخوانها در کودکی به واسطه زود راه رفتن یا حالت نشستن بد
- مبتلا بودن به برخی بیماریها
- و…
شاید در موارد خفیف، اینکه چه عواملی باعث بروز اختلال پای ضربدری شدهاند مهم به نظر بیاید. زیرا در این شرایط میتوان با حذف عامل موجود و برخی روشهای درمانی ساده مانند فیزیوتراپی انجام ورزشها، اختلال موجود را از بین برد. اما در موارد شدیدتر زیاد مهم نیست که چه فاکتور و عاملی باعث بروز این اختلال شده زیرا میتوان با جراحی پای ضربدری، مشکل موجود را به طور کامل از بین برد و شرایط پاها را تا حد بسیار زیادی بهبود بخشید. البته اگر دلیل اصلی بروز اختلال زانوی ضربدری مبتلا بودن به برخی بیماریها باشد، روند درمان کمی پیچیدهتر میشود زیرا برخی بیماریها میتوانند تاثیر مستقیمی روی نتیجه عمل جراحی و روند درمانی داشته باشند. پس برای بهبود شرایط پاها، باید اختلال و بیماری موجود به طور کامل درمان شود.
مراحل انجام جراحی پای ضربدری
هر جراحی که قرار است در بدن شما انجام شود، با توجه به آسیب و نوع درمان مورد نظر، مراحلی دارد. علاوه بر این موضوع، در برخی موارد ممکن است که خود پزشک نیز سبک جراحی خاصی را برای بهبود شرایط جسمی برگزیند. مراحل جراحی پای ضربدری به طور کامل برای شما در ادامه لیست شدهاند.
مرحله اول
در مرحله اول برای انجام جراحی پای ضربدری، شما باید خود را برای عمل آماده کنید. علاوه بر آمادگی ذهنی، نیاز است که شما برخی اقدامات را پیش از عمل با توجه به توصیه پزشک انجام دهید. برای مثال نیاز است برخی آزمایشات را انجام دهید تا پزشک مطمئن شود که شما دچار بیماری خاص و خطرناکی نیستید زیرا در صورت وجود برخی بیماریها، ممکن است که خطرات زیادی حین عمل برای شما به وجود بیاید.
علاوه بر این موضوع، برخی بیماریها میتوانند در نتیجه عمل جراحی پای ضربدری تاثیر مخربی داشته باشند. اگر هیچگونه بیماری و اختلال خطرناکی نداشته باشید، باید برای عمل آماده شوید. در این مرحله شما باید رضایتنامه را امضا کنید و بعد از اخذ نوبت از بیمارستان، منتظر بمانید. پزشک ممکن است که از قبل دستورالعملهایی را ارائه کند. برای مثال بهتر است که شما قبل از عمل مصرف برخی داروها را محدود کنید یا رژیم غذایی خود را کمی تغییر دهید. سعی کنید که به این دستورالعملها توجه داشته باشید تا بتوانید بدون هیچگونه مشکلی روند عمل را پیش ببرید.